Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

  K o n y a  -  B o z k ı r  K o n y a  -  B o z k ı r
    D E R E İ Ç İ    D E R E İ Ç İ
   M a h a l l e s i   M a h a l l e s i
w w w .w w w .
g e d e r e t l i l e r d e r n e g ig e d e r e t l i l e r d e r n e g i
. c o m. c o m
Köy Şenliği Düzenlensin mi?
Anket Anket


Dernek
Dernek Logosu Dernek Logosu

Kaydol
E-Bülten E-Bülten

EtkinlikEtkinlik Kayıt Formu Kayıt FormuEtkinliklere kaydolmak için tıklayınız
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
İletişimİletişim Formu Formuinfo@gederetlilerdernegi.com


GEDERET MAHALLEMİZİ TANIYALIM

GEDERET MAHALLEMİZİ TANIYALIM

Konya İli Bozkır İlçesine Bağlı Dereiçi Kasabasının ismi 1960 yılında Devlet tarafından kanunla değiştirilmiştir. Kasabanın eski ismi "GEDERET" tir. GEDERET kelimesinin etimolojik yapısı incelendiği zaman şu görüşler ileri sürülmüştür.

GEDERET: Gidarat Arapça devlet giderleri

GEDERET: Kudret yani güç kuvvet

GEDERET: Kahretmek yani gahredenler, yazık edenler

GEDERET: Giderekten yani gide gide

GEDERET: Rumca "in önü" anlamına geldiği de söyleniyor.

Yukarıda özet olarak verdiğimiz anlamlar içinde Kudretliler anlamı genellikle kabul görmüştür.

Kasabamızda mevcut mahalle isimleri Türk Tarihinde bir devri yansıtmaktadır.

Sipahiler: Osmanlı Devletinde atlı askerler.

Celaliler: Osmanlı Devletine başkaldıran Türk efeler.

Seyitler: Osmanlı halkının terbiyesiyle uğraşan ve kendilerini Hz. Peygamberin soyuna dayanan bir grup.

Mevki isimleri; Giremez, Kapan Mezarı, Bahçearası, Aydınlar, GEDERET, Kula, Erenler, Bük, Yazı, Sınat, vb.

Kasaba Eski kervan Yolu olan Anamur, Ermenek, Hadim, Bozkır, Seydişehir, Beyşehir yolu üzerindedir. Göksu ırmağı üzerinde bulunan ve bu yolun geçtiği tarihi köprü Şaban Köprüsü olarak bilinmekte ve günümüzde de hala hizmet vermektedir.

Konaklama amacıyla eskiden beri   gelen kimselerin kalması amacıyla her mahallede bir tane misafir odası vardır. Bu odalara gelen misafirler kim olursa olsun ağırlanır, yiyecekleri verilir, yatacakları ve yakacakları temin edilir, hayvanlarına da saman verilir ve bütün bu işler içinse herhangi bir ücret alınmazdı. 40-45 Sene öncecesine kadar bu hizmetler devam etmiş, Halen mahallelerde bu odalar mevcut olup köyümüze gelip-gidenlerin hizmetindedir. Köyümüze gelip-gidenler günü birlik gelip-gittikleri için bu odalar kullanılmamaktadır.

Dereiçi (Gederet) Beylikler devrinde Karaman oğlu beyliği zamanında ve Osmanlı devleti zamanında var olan bir yerleşim yeridir. Beldenin tam ortasında tarihi bir cami bulunmaktadır. Duvarları taştan üst çatısı ahşap ve topraktan tarihi bir eserdir. İçinde ahşap oymanın çok çeşitli desenleri ve örnekleri mevcuttur. Ne yazık ki köylüler tarafından 1974 yılında tamir edilmiş aslı bozulmuştur.

Her yerde olduğu gibi Dereiçi (Gederet) halkı da dış göç vermiş bir kasabadır. Karaman, Çumra, Aydın, İzmir, İstanbul, ve ülkemizin diğer yerlerine hatta yurtdışına göçler olmuştur. Çumra, Güneysınır, Akören, Bozkır’ın birçok köylerinde muhakkak Gederet asıllı kişiler ve sülaleler bulursunuz.

Dereiçi (Gederet) kasabasının yüzölçümü aşağı yaylalar ve köy toplamı yaklaşık 160 km2, Yukarı yayla (buzyeri) 40 km2 Toplam 200 km2 dır. Arazi çok dağlıktır. Modern tarıma elverişli alan çok az alan vardır. Ama buna rağmen insanları çalışkandır. Traktörün girmediği alanları insan ve hayvan gücüyle işleyerek buğday, arpa, mercimek, burçak vb ürünler yetiştirmekte, başkasına muhtaç olmadan yaşamaya çalışmaktadır.

Kasabada bağcılık yaklaşık olarak 1000 ile 1200 yıllık geçmişi olan bir uğraş türüdür. Gederetliler Anadolu’ya gelmeden öncede eski medeniyetler tarafından Göksu nehrinin kenarında bağcılık ve diğer tarım faaliyetleri olmaktadır. Bu gelenek hala devam etmekte en az 10 çeşit farklı üzüm çeşidi yetiştirilmektedir. Üzümden sofralık üzüm, kuru üzüm ve pekmez yapılmaktadır.

Sebze yetiştiriciliği dar dere kenarlarında yapılmakta, Patates, soğan, marul, şalgam, domates, biber, patlıcan, havuç vb sebzeler üretilmektedir. Ancak Bağbaşı barajı bu alanların çoğunu su altında bırakmıştır.

Yağış rejimi Akdeniz ikliminin batı kesiminin yüksek yeri iklimidir. Kışları yağışlı, yazları kurak geçer.

Doğal bitki örtüsü olarak ardıç türü (üç çeşit), karaçam, ladin, katran, diken ardıcı, meşe, çitlenbik (çırtlık) Karağaç, giyecek, şimşir, dişbudak vb ağaçlar mevcuttur. Bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Toros dağlarına has her çeşit bitki örüsü bulunmaktadır.

Şu anda meyve ağacı olarak elma, armut, erik, kiraz, vişne, şeftali, kayısı gibi ağaçlar mevcuttur. Her yıl gittikçe çoğalmaktadır.

Dereiçi (Gederet) yaklaşık 800 yıllık bir yerleşim yeridir. Etrafta bulunan yörük obaları bir araya gelerek şu anda bulunan yere yerleşmişlerdir. İlk kurulduğu zaman 12 ev bulunan kasabanın kuruluş yerinin seçimi o zamanki şartlara göre çok stratejik bir yerdedir. Doğudan batıya kuzey tarafı komple Göksu kalyonlarıyla çevrili bulunan kasaba eski dönemlerde özellikle kuzeyden gelecek düşman saldırılarına karşı doğal koruma sağlamaktadır.

İçerisinde birçok mağara düden, kandak gibi oluşumları barındıran Göksu kalyonu, yarısı Bağbaşı barajına su tutulmasıyla sular altında kalmasına rağmen Muhteşem manzarasıyla Turizmcilerin, mağaracıların ve diğer doğa sporcularının muhakkak görmeleri gereken bir yerdir.

 

Kaynak:Derleme


Sayfa Üretim süresi :0,2632

© 2015 gederetlilerdernegi.com
Dereiçi Mahallesi Web Portalı http://www.gederetlilerdernegi.com

Tam Ekran